תיקון הכעס - העבודה של חודש טבת
- dan zalait
- 2 בינו׳
- זמן קריאה 2 דקות

חודש טבת ותיקון הכעס
חודש טבת, על פי המקובלים, הוא זמן מיוחד לתיקון מידת הכעס. הבחירה בחודש זה אינה מקרית - הקור החורפי מספק לנו עזר טבעי בהתמודדות עם הבעירה הפנימית של הכעס.
הקשר בין כעס לחום אינו רק מטאפורי. כשאנו מתארים אדם כועס, אנו אומרים שיש לו "דם חם" או שהוא "רותח". זהו תיאור מדויק של המתרחש בגופנו - בשעת כעס, טמפרטורת הגוף עולה. לכן, לעתים די ביציאה קצרה למרפסת הקרה כדי להתחיל תהליך של הרגעה.
המורכבות שבכעס
לכעס יש מוניטין שלילי במקורותינו. הרמב"ם קובע ש"כל הכועס כאילו עובד עבודה זרה" (\רמב"ם דעות ב,ג), וגם בתרבות המודרנית רווח המסר ש"אסור לכעוס". אך גישה זו של הימנעות מוחלטת מכעס עלולה להזיק - היא מנתקת את האדם מרגשותיו הטבעיים.
הרב קוק מציע בעין איה גישה מאוזנת יותר: "הורנו, שכל המדות שחקק השם יתברך בטבע האדם ונפשו, אין בהם אחת שתהיה רעה בהחלט." הכעס, אם כן, איננו רע מיסודו - הביטוי שלו הוא שדורש תיקון.
שורש הכעס
הרב גם מצביע על תובנה עמוקה: "אדם ריקני, כועס על עצמו בשל היותו ריקני ומשליך על החוץ." כעס פעמים רבות נובע מתחושת ריקנות, מחוסר ביטוי יצירתי במציאות. כשכוחות החיים היצירתיים שלנו אינם מוצאים אפיק ביטוי חיובי, הם עלולים להתפרץ בצורה שלילית.
בנוסףלעתים קרובות, מאחורי הכעס מסתתר צורך בסיסי שלא מקבל מענה - צורך בהכרה, בכבוד, בביטחון או בהערכה. זיהוי הצורך הוא צעד חשוב בדרך לתיקון.
הדרך המעשית לתיקון הכעס
הרב קוק מציע גישה ייחודית באורות הקודש: "את הכעס צריכים אנחנו לשנוא בכל עומק הוויתנו, בכעס גדול אבל מתון ומיושב. אנחנו צריכים לשנוא את הכעס הרתחני המערבב את הדעת." כלומר, עלינו להשתמש בכעס מתון כדי להתמודד עם הכעס ההרסני.
זיהוי - שימת לב להתעוררות הכעס בגוף ובנפש
התבוננות - בחינת המחשבות שמלבות את הכעס
הקשבה - זיהוי הצורך העמוק שלא מקבל מענה
הפרדה - הבחנה בין העושה למעשה, בין הכעס עצמו לביטויו
תיעול - מציאת דרך יצירתית ובונה לביטוי שהכעס רוצה להנביע
התקשורת המקרבת כהעמקה מעשית
ד"ר מרשל רוזנברג מציעה כלים מעשיים שיכולים להעמיק ולהעשיר כל שלב בתהליך זה:
זיהוי
שימת לב לתחושות הגוף (דופק, חום, מתח)
הבחנה בין התחושה לפרשנות
התבוננות
הבחנה בין תצפית ("איחר בשעה")
לבין שיפוט ("לא מכבד אותי")
הקשבה
זיהוי צרכים אוניברסליים: הכרה, הערכה, שייכות
הבנה מה בדיוק חסר לנו ברגע זה
הפרדה
ביטוי רגשות וצרכים ללא האשמה
דיבור על עצמי במקום על האחר
תיעול
ניסוח בקשות קונקרטיות וברורות
הצעת פתרונות מעשיים לסיפוק הצורך
סיכום
חודש טבת מזמין אותנו להתבונן מחדש במידת הכעס. במקום לדכא את הכעס או להיסחף אחריו, אנו מוזמנים לראות בו מתנה - כוח חיים שניתן לתעל לעשיית הטוב. הקור החיצוני של החודש מספק לנו הזדמנות טבעית להתחיל בעבודה פנימית זו, לזהות את הצרכים האמיתיים שלנו ולמצוא להם ביטוי מיטיב
Comments